Recept: Soupe de lentilles corail avec champignons et lardons

Soupe lentilles

Rode linzensoep met champignons en spekjes. In het Frans klinkt het chiquer, toch? Een heerlijke gezonde en kruidige soep die ook nog eens vrij snel te maken is. En wil je een vleesloos dagje? Laat dan de spekjes weg. Nog een pluspunt: de soep bestaat uit ingrediënten die niet duur zijn! Lees verder voor het recept!

Ingrediënten (8 personen)

  • 500 gr. rode linzen
  • 200 gr. spekjes (gerookt of naturel)
  • 200 gr. paddestoelen of meer naar smaak
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 1 à 2 takjes verse peterselie
  • 1 blik gepelde tomaten à 400 gr.
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • olijfolie
  • 1,5 liter water
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

  1. Haal de schil van de ui en snijd deze in stukken, het hoeven geen hele kleine stukjes te zijn omdat de soep uiteindelijk door de staafmixer gaat. Haal vervolgens ook de schil van de knoflook en snijd de knoflook in dunne plakjes.
  2. Snijd de bleekselderij in stukjes.
  3. Verhit vervolgens 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie in een grote pan (uiteindelijk blijft er 2 liter soep over dus kies voor een pan met voldoende inhoud) en fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij. Kook ondertussen 1,5 liter water met de waterkoker.
  4. Voeg als de uien glazig zijn alle kruiden toe. Roer dit goed door elkaar en voeg het blikje gepelde tomaten toe.
  5. Voeg het gekookte water toe aan de pan en roer dit goed.
  6. Verkruimel de bouillonblokjes en voeg deze toe, zorg ervoor dat alles goed oplost.
  7. Als de bouillonblokjes zijn opgelost voeg je de linzen toe. Breng dit aan de kook en laat de linzen 10-15 garen. Check voor je het gas uitdraait of de linzen goed gaar zijn.
  8. Als de linzen gaar zijn haal je de pan van de kookpit: tijd voor de staafmixer. Pureer de soep met de staafmixer, je kan de soep uiteraard zelf zo dun of dik maken als je wilt. Als je de soep te dik vindt, voeg je wat meer water toe.
  9. Plaats de pan terug op kookpit en voeg naar eigen smaak zout en peper toe. Eventueel kun je nog extra kruiden toevoegen. Voeg vervolgens de champignons en de spekjes toe en laat de soep op een lage pit zachtjes koken tot dat deze zacht zijn.
  10. Voilà! Bon appétit!

Tip: Voeg wat crème fraîche toe als je de soep opdient.

À la prochaine!

Plaats een reactie